2011. február 9., szerda

Próbanapló 1.0

CSENDÉLET RENDELETRE

Robert néhány évvel ezelőtt nagyon fáradt volt. És egyszerű alvással nem tudott ezen segíteni. Úgy érezte, meg fog halni. Elment egy sámánhoz, aki megtanította rá, hogy a kilégzés halált jelent, a belégzés életet, és hogy ő csak kifelé lélegez. Ezért a fáradtság. Be is kell lélegeznie. Robert beszívta a levegőt és álomba merült. Álmában egy szarvast látott, hatalmas, agancsos állatot. Ez a te állatod, mondta neki a sámán, és valóban, a szarvas azóta is kíséri Robertet. Megjelenik az álmaiban és időnként a színházában is.
Robert azóta kifejlesztett egy gyakorlatot, amely a meditáció és az alvás közti átmenet. Mindenki lefekszik egy égő gyertyával a sötét teremben, párnára hajtja a fejét és betakarózik egy pokróccal, mintha csak alvásra készülődne. Ezután vizsgálat következik: figyelem a testre, a tudatra, legfőképp a gerincre, az elalvás előtti állapotra. Egy vagy két órán keresztül. Kéznél van papír és toll is, ha előjönne valami közölni vagy megjegyezni való gondolat.

(…) Tettem, hogy 23 éves fehér, férfi vagyok.
A társadalom hasznos tagja.
Nem vagyok magánnyugdíj.
Az élet nem biztosítás.
Lárválcám mögött farkas torok és vakság.
Szürkületkor besötétül a világ.
Előjönnek a szörnyek és csevegni kezdenek szex után.
Fáradtan pihegnek, felhorzsolt nemiszervekkel.
Nem kell tettetned.
Tudjuk, hogy álca vagy.
Egy horzsolás a világ szeméremtestén. (…)

A darab első részének, Szabad Beszéd (Free Speech) temetési szertartásának megvan a struktúrája. Most a második részt kezdjük közelíteni. Elkezdhetnek összeérni a Frans egyhetes ittléte alatt kialakult jelenkezdemények az eddigiekkel.
Ma egy indiai gurunő, Amma kapcsán újra arról beszéltünk, hogy az anyaság érzését kell felkelteni magunkban és másokban is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése