2011. január 7., péntek

PROPAGANDA!

A propagandáról általában

A propaganda a propagare latin szóból ered, melynek jelentése: „terjeszt”. A propaganda célja az emberek véleményének befolyásolása, meggyőzése. Leggyakrabban a politika használja, de egy termék, sport, vagy szemlélet (felfogás) népszerűsítésére is alkalmazzák.

Az első propaganda feltehetőleg az az eset volt, amikor a reformátusok a pápát hátrányosan ábrázoló érméket verettek, mire a katolikus egyház ellenakcióba kezdett saját érméivel az „igaz hit terjesztése” (propagálása) érdekében.

Az első modernkori (még nem tudatos) propaganda Joseph Pulitzer és William Randolph Hearst lapmágnások között kitört verseny eredményeként született, Pulitzer a lapjain keresztül olyan mértékű spanyolellenes hangulatot teremtett, hogy az 1898-ban a spanyol–amerikai háború kitöréséhez vezetett.

A propaganda hatékony fegyver egy háborúban. Képes elemberteleníteni és gyűlöletet szítani a külső vagy belső ellenség ellen. Technikája: speciális szavak használata vagy éppen bizonyos szavak elkerülése, mellyel az ellenség által (legtöbbször) el nem követett bűnöket tudatosítja az emberekben, egyúttal félelmet kelt, és általában cselekvésre mozgósít.
(Forrás: Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése